Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Všichni na start

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Česko hledá peníze pro inovátory se světovými ambicemi

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Není to zrovna katalogová kancelář, ale pro rozjíždějící se softwarovou firmu zatím bohatě stačí. Čtyři sražené stoly, notebook a poházené papíry s vytištěnou prezentací vysvětlují, že dnes se prostě nikdo na světě neobejde bez softwaru na kódování soukromých dat. Čtyřiadvacetiletý programátor

Jakub Mahdal

má plnou hlavu toho, jak svůj bezpečnostní program, který vyvíjel s kamarády už na kolejích, zpropagovat a rozjet prodej ve velkém. Technicky všechno funguje, program je příjemný a má atraktivní design, ale Jan teď řeší to nejtěžší: jak oslovit zákazníky, kteří pracují s vysokými objemy citlivých dat a mají zájem na tom, aby se k nim nedostal nikdo nepovolaný.

Na rozdíl od ostatních začínajících firem má Jakub Mahdal jednu zásadní výhodu. Jeho kancelář sídlí v areálu Jihomoravského inovačního centra, ve slavném brněnském podnikatelském inkubátoru. Kromě nízkého nájmu za kancelář a telefon má k dispozici konzultanta, který mu radí, jak správně naplánovat financování firmy nebo jak dobře zacílit marketing. Za služby, které stojí desetitisíce, Jakub Mahdal neplatí nic. Stejně jako třicítka kolegů, kteří se v inkubátoru pokoušejí přetavit své nápady ve velký byznys.

Ve Spojených státech je to běžný způsob investic už dávno, Západoevropané mu přicházejí na chuť…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].