Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Po vedrech přišly bouřky. Svět šokovala zpráva, že diktátorský režim Severní Koreje provedl zkušební odpal atomové bomby o stejné síle, jako byla ta, která ve druhé světové válce smetla japonské Nagasaki. Nad Českem prolétlo 92 tisíc blesků. Ministr financí Eduard Janota oznámil, že by – ve snaze zastavit hrozivě rostoucí schodky státních účtů – rád na příští rok zmrazil platy. Na horách padal sníh. Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval policii, aby chránila jeho předvolební mítinky před rostoucím počtem lidí, kteří na nich protestují proti jeho politice a házejí po něm vejce. „Nacisté se v Německu dostali k moci právě proto, že demokracie nebyla dost silná a nedokázala překonat takové bojůvky,“ vysvětlil svou výzvu k policii Paroubek; konkurenční ODS zároveň vyzvala vrhače vajec, aby se svou činností přestali, neboť hrozí, že se jejich vinou stane Jiří Paroubek v očích veřejnosti obětí a vyhraje volby. Po 67 letech byl v Praze odhalen pomník hrdinům, kteří tu provedli atentát na vůdčího nacistu a říšského protektora Reinharda Heydricha.
Omlouvám se za svůj nešťastný výrok – zvíře pro mne není věcí, je živým tvorem, ale člověk je mnohem víc a tato skutečnost musí být jasná i v právním řádu, odpověděl bývalý ministr v Topolánkově vládě a kandidát na předsedu lidovců Cyril Svoboda v MF Dnes na čtenářský dotaz „Jste opravdu přesvědčen, že zvíře je ,věc‘, jak jste prohlásil ve svém komentáři k návrhu občanského zákoníku?“. Několik vyděšených lidí nezávisle na sobě oznámilo úřadům, že na střední Moravě u obce Stará Ves spatřili medvěda. Mladý pilot Českých aerolinií přivezl do Čech z New Yorku prasečí chřipku. Po zásadních protestech ministerstva ustoupila Masarykova základní škola ve Valašském Meziříčí od svého nápadu zavést oddělené třídy pro Romy a pro „bílé“. Neznámý pachatel se vhozením dvou zápalných lahví pokusil vyvolat noční požár v domě romské rodiny ve Zdibech. Sex je nejzajímavější a přitom nejméně nákladnou zábavou v době krize, vysvětlili na stránkách Lidových novin dotázaní odborníci, jak je možné, že při všeobecném poklesu všech tržních segmentů setrvale a globálně roste trh s výrobky spojenými se sexem. Kaufland povolil zákazníkům platit kartami. Na Moravu se nákupem z české soukromé sbírky vrátil stříbrný ceremoniální meč udělený v roce 1667 císařem Leopoldem I. Františku Karlu hraběti Libštejnskému z Kolowrat jako symbol správy a nezávislosti Moravy. Vyšlo najevo, že Moravané mají jinou DNA než Češi.
Nesó krópy, cajzli všecko vyčórovali, aby si mohli vykopat delšího krtka, postěžoval si v televizním předvolebním klipu zástupce jedné z moravských stran na to, že Češi odvezli z moravské kasy všechny peníze, aby si mohli v Praze postavit delší metro. Na Brněnské přehradě se konala Noc ohňostrojů. Uběhlo 70 let od chvíle, kdy se narodil Batman. Zájemcům o studium práv se otevřela Uninova, první soukromá vysoká škola práv na území Česka. V Praze hráli ZZ Top. Světový fond na ochranu přírody vypátral, že čističky stavěné poslední dobou masivně u každé obce v Česku vypouštějí mnohem teplejší vodu, než jakou přijímají, a kvůli rostoucí teplotě pak v tuzemských potocích a řekách houfně vymírají ryby, především pstruzi. Česko navštívil americký generál a šéf hlavního velitelství pro Střední východ David Petraeus.
Dobrá zpráva je, že hraboši nebo japonské krysy žádný chromozom Y ani gen SRY odpovědný za start vývoje samčího pohlaví nemají, a přitom jich po světě pobíhá spousta; tu práci tudíž musel převzít jiný gen a ten teď hledáme, citoval tisk slova britské badatelky Jennifer Gravesové, která zjistila, že geny „samčího“ chromozomu Y klesly během uplynulých 300 milionů let ze 1400 na 45, což prý znamená, že nejpozději za pět milionů let mohou na Zemi vymřít muži. Nákladní vlak srazil devatenáctiletého mládence kráčejícího neznámo proč po kolejích z Otrokovic do Tlumačova. Spirit je ve velmi složité situaci, oznámil mluvčí americké kosmické agentury NASA agenturám poté, co stejnojmenného robota uvěznila na Marsu písečná past. Vláda se dohodla, že příští rok stoupnou o 300 korun důchody.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2009 pod titulkem Minulý týden