Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Za vajíčky nestojí ODS, ale Facebook (a tak trochu i Paroubek sám)
Stanou se po sametorevolučních klíčích symbolem další generace vajíčka? Dvacet let po listopadové sametové revoluci se nespokojení mladí lidé začínají aktivněji vyjadřovat k politice. Výrazně jim v tom pomáhá sociální síť Facebook.
Na seznam měst Kolín, Plzeň, Tábor, Písek, Benešov přibyly Litoměřice. Staly se tak dalším městem, kde se v blízkosti předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v posledních týdnech objevila vejce (ať už letící směrem k němu, nebo ležící nedaleko od něj). V kampani před volbami do Evropského parlamentu, která je ale zároveň začátkem kampaně před předčasnými podzimními volbami do Poslanecké sněmovny, se tak vajíčka stala významným předvolebním tématem.
Vypátrat, kdo stojí za řetězovou vajíčkovou kanonádou, jejímž terčem je v posledních dnech předseda ČSSD Jiří Paroubek, není tak složité. Není to nikdo z modrého týmu ODS, jak se snaží dedukovat zasažený, ale mladí lidé a studenti z celé republiky.
Za řetězovým ostřelováním předsedy parlamentní strany přitom s velkou pravděpodobností stojí sociální síť Facebook. Ta prožívá mezi mladými v České republice v posledních měsících opravdový boom. Kdo není na Facebooku, jako by nebyl. Ne poprvé se Facebook ukázal jako ideální prostředek pro hromadnou mobilizaci větší skupiny lidí, kteří se často ani vzájemně neznají, přesto se díky této síti dokážou mnohem snáze spojit pro společnou akci. Skupina „Vejce pro Paroubka v každém městě!“ má v tuto chvíli přes 38 000 členů. „Tato skupina by měla zorganizovat vaječný odboj započatý hrdinně v Kolíně. Zvolme si vrhače z blízkosti měst Paroubkovy volební cesty!“ stojí na facebookové stránce této skupiny. V polovině května ji založil kolínský rodák Matěj Frost, v současnosti studující archeologii na Masarykově univerzitě v Brně. Skupinu založil prý jako reakci na první vajíčkový útok, který se odehrál právě v jeho městě. „Původně jsem ji založil spíše z recese a jako vyjádření sympatií kolínským vrhačům. Tak velkou odezvu jsem skutečně neočekával, nicméně mě těší, že se najde tolik lidí, kteří nejsou ochotni poslouchat lži pana předsedy Paroubka a dokážou vyjádřit nesouhlas s jeho politikou, která se občas až děsivě blíží politice minulého režimu,“ odepsal mi Matěj Frost v odpovědích na několik dotazů. VACLAVZEMAN.BLOG.RESPEKT.CZ

Dárce orgánů
Na ARO liberecké nemocnice jsem pracovala druhým rokem, když ho přivezli. Nadějného dárce orgánů. Příjem na toto oddělení téměř vždy znamená zvýšenou hladinu adrenalinu. V žilách zdravotníků a koneckonců i v žilách pacienta. Tenhle příjem nevybočoval z průměru. 
Pacient byl po autohavárii, v kómatu a selhávaly mu životní funkce. Zajištění dýchání umělou plicní ventilací, zajištění velké žíly pro rychlou infuzní terapii, cévka do močového měchýře pro kontrolu funkce ledvin, napojení na monitor, krevní odběry… Vše v rychlém a přesném tempu.
Po třech hodinách práce se pacientův stav stabilizoval, avšak klesající teplota a rozšířené nereagující zornice svědčily o těžkém poškození mozku.
„Vypadá to na smrt mozku. Necháme to potvrdit angiografií.“ Službu mající lékař domlouval vyšetření s rentgenologem.
Týmu se zmocnila profesionální euforie. Je to mladý člověk. Všechny orgány jsou zachovalé. Jestli se potvrdí, že do mozku neproudí krev, může se stát dárcem!
Začaly telefonáty s pražským IKEM. Máme naději, že za 24 hodin budou nabídnuty funkční ledviny. Připravte se. První angiografie potvrdila smrt mozku, čekáme na druhou, definitivní diagnózu od rentgenologa.
Rentgen byl naproti ARO. Převáželi jsme tam pacienta a doufali, že žádná mozková céva, naplněná kontrastní látkou, se ani tentokrát na obrazovce rentgenu nezobrazí. Kdyby ano, pacient by se sice už nikdy neprobral ke kvalitnímu vědomí, ale lékaři by nemohli diagnostikovat smrt.
Napjatě jsme sledovali lékaře provádějícího vyšetření. (Jen pro zajímavost, byl to dnešní senátor Přemysl Sobotka.)
„Dobrý! Stop před bazí. Žádná krev do mozku neproudí. Připravte se k odběru na sále. Ten člověk je mrtvý.“
A tak se tahle smrt stala nadějí pro někoho jiného. Pro příjemce. Tenkrát se odebraly jen ledviny a rohovky. Dnes by to už mohla být i játra, srdce a slinivka. Transplantační program je i díky internetu pružnější a rychlejší.
Byl květen, v libereckých zahradách kvetly bíle, růžově a fialově rododendrony… Jako dnes.
HALINADOLEZALOVA.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].