Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Vnukové dalajlamy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Generace mladých Tibeťanů žijících v indickém exilu touží po změně

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tibetská čtvrť Madžnu-ka-Tilla leží v severním Dillí na březích řeky Jamuny, na místě bývalé skládky odpadků. Barevné modlitební praporky se nad střechami domů ztrácejí v ranním smogovém oparu. Vcházím ozdobnou bránou s nápisem „Tibetská uprchlická kolonie“ a vplouvám do uzounkých tmavých uliček. Jsou plné obchůdků, restaurací s hotely. Zdi domů jsou polepeny fotografiemi Tibeťanů držených v čínských věznicích a různými variantami plakátů s nápisy „Svobodný Tibet“ či „Stop násilí v Tibetu“.

Madžnu-ka-Tilla je jednou ze třiceti pěti tibetských kolonií v Indii, které zde vyrostly po příchodu dalajlamy z Tibetu před padesáti lety a ve kterých žije asi 110 tisíc tibetských uprchlíků. Dnešní druhá a třetí generace tibetských exulantů už si na rozdíl od svých rodičů uvědomuje, že návrat do země předků je v nedohlednu. Jsou také kritičtější ke smířlivé politice dalajlamy vůči Číně a osud Tibeťanů chtějí vzít do svých rukou.

Věřili jsme, že se za pár let vrátíme
Z malého krámu se smíšeným zbožím, provoněného vonnými tyčinkami, pozoruji prostranství před dvěma buddhistickými chrámy v Madžnu-ka–Tille. Posedávají tu mniši v& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].