Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Záblesk zeleně

Německé město Freiburg je oázou pro všechny zlepšovatele světa

Parkovat na ulici nebo mít vedle domu garáž je na tomhle předměstí zakázáno. „Když jsme se sem před pár lety nastěhovali a nechali naše auto přes noc stát před domem, někdo nám proříznul gumy,“ vzpomíná v deníku die tageszeitung na svůj první den ve Vaubanu jedna zdejší obyvatelka. To jí nové bydlení neznechutilo. Stejně jako 57 procent místních obyvatel své auto brzy po přistěhování na toto předměstí jihoněmeckého Freiburgu prodala. Zatímco v automobilovém Německu dnes na tisíc lidí připadá 490 aut, ve Vaubanu je to pouze 90.

Kdo se auta ve středostavovském Vaubanu přesto nechce vzdát, ten si musí zaplatit více než 20 tisíc eur za parkovací plochu na okraji předměstí. Většině obyvatel ale k cestě do práce stačí tramvaj, jejíž zastávky leží pouze pár minut chůze od každého z domů a nákupy si z obchodů odvážejí ve vozících připojených ke svým bicyklům. Kvůli cestám na vandry a za lyžováním do hor Schwarzwaldu, které začínají hned za Freiburgem, si sousedé kupují auta společně nebo využívají služeb firem s „car sharingem“, společně sdílenými auty.

Vauban je dosud nejpokročilejším z projektů „neautomobilových předměstí“. Že se tento pionýrský pokus zrodil zrovna ve dvousettisícovém Freiburgu, není náhoda – město už se roky pyšní přezdívkou ekologického hlavního města Německa.

Sluncem proti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].