Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Chemický Andrej

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Podnikatel Babiš se stává králem českého byznysu. Co o něm víme dál?

Andrej Babiš je bezpochyby jedním z králů tuzemského podnikání. V Česku má pod kontrolou chemii, nově zemědělství a potravinářství, vlastně bez něj se do obchodů nedostane jediný rohlík. Stal se tak nepřehlédnutelným reprezentantem a hybatelem české ekonomiky, že je nutné začít se ptát. Jaké jsou ty zázračné schopnosti, které dostanou v Česku podnikatele až na samotný vrchol? Jaké hodnoty Babiš vyznává a co od něj lze čekat?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Odznak v klopě

Ekonomické elity států jsou často propojeny různými sítěmi, kontakty. V některých zemích je znamením přináležitosti k takové elitě členství v prestižním spolku vysokých škol, jinde třeba rodinnými tradicemi. V současném Česku představuje to tajemné pouto zaměstnání v někdejších komunistických Podnicích zahraničního obchodu (PZO). Pomyslný odznáček s touto značkou nosí na klopě i Andrej Babiš.

Patřil do sítě vyvolených pracovníků desítek československých PZO, z nichž část už za komunismu studovala a pracovala v zahraničí, získávala informace o skutečném podnikání, měla kontakty a byla skvěle placena. Dobové dokumenty z archivů přinášejí detaily o tom, jak se na PZO kvůli výjezdům a stážím v zahraničí uplácelo, donášelo StB nebo poklonkovalo komunistickým sekretariátům. To byla první věc, kterou pracovníci PZO…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].