Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vosy a vosí hnízda

Proti somálským pirátům neexistuje žádný rychle účinkující lék

Vlády se připravují na kyberválky 21. století nebo licitují o výstavbě protiraketového konceptu „hvězdných válek“. Teď je však překvapila pirátská hrozba, která na první pohled jako by se vynořila z hlubin devatenáctého století. Jenže somálští piráti jsou možná přesnějším obrazem konfliktů prvních desetiletí jednadvacátého století než íránské rakety, ruské tanky nebo kyberútoky čínských hackerů.

Muži na gumových člunech s kalašnikovem v rukou totiž vzešli ze stejného kořene jako vousatí džihádisté, kteří dnes porážejí Západ v Afghánistánu a v Pákistánu. Sice na rozdíl od nich nechtějí šířit svou víru ani své zajatce nevraždí – naopak s nimi prý často hodují u společného stolu. S tálibány je ovšem pojí něco důležitějšího. Jsou produktem zhroucení státních systémů, bezvládí, které teď v Somálsku stejně jako dříve v Afghánistánu trvalo tak dlouho, že z něj povstali bojovníci, s nimiž si nevědí rady ani ty největší armády světa.


Ze Somálska až na konec světa
Zatím piráti páchají relativně malé škody. Vloni na výpalném z loďařských společností podle různících se odhadů vymámili 20 až 150 milionů dolarů. To je stále jen zlomek ze 300 milionů dolarů, hodnoty ryb, především tuňáků, které v minulých letech stovky evropských a asijských rybářských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].