Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Přehled o dění v uplynulém týdnu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Smířlivý Hamás
Šéf palestinského hnutí Hamás Chálid Mašál prohlásil v rozhovoru pro New York Times, že jeho organizace ukončila ostřelování Izraele a že se chce stát součástí řešení palestinsko-izraelského konfliktu. Zvolený vůdce

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Hamásu potvrdil, že hnutí Izrael neuzná, zároveň však vyzval mezinárodní společenství, aby ignorovalo chartu Hamásu, která vyzývá ke zničení židovského státu.

„Charta je dvacet let stará, (mezitím) jsme formováni našimi zkušenostmi,“

prohlásil Mašál a zopakoval nabídku vzniku dvou nezávislých států v hranicích z roku 1967 na základě dlouhodobého příměří. Nabídka Hamásu se tak v podstatě shoduje s mírovým plánem Ligy arabských zemí.

OSN mezitím zveřejnila kritickou zprávu o izraelských útocích na budovy mezinárodní organizace během invaze do pásma Gazy na přelomu loňského a letošního roku. OSN obvinila Izrael ze šesti útoků na zařízení mezinárodní organizace, v nichž se skrývali palestinští civilisté, a důsledně popřela tvrzení Izraele, že Hamás využíval civilisty jako živé štíty. Izrael zprávu označil za zaujatou. 

Zákaz paintballu
Německá vláda chce v rámci zpřísnění zbrojního zákona zakázat paintball. Návrh je reakcí na hromadnou vraždu na německé střední škole před dvěma měsíci. Paintball se do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].