Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Něco pro dolní dvě třetiny

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Dává to vyniknout horní třetině obličeje,“ právě tak zdůvodňuje londýnský, tak trochu punkový, trochu ekologický a hodně šílený módní návrhář JJ Hudson, proč se již pár let objevuje na veřejnosti s módně pojednanou chirurgickou rouškou. A není sám: letos na konci března, ještě než se začalo říkat prasečí chřipka, se roušky objevily na modelkách na japonském Fashion Weeku, na přehlídce značky Mint Designs. Ve vzduchu bylo něco, dost

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

možná už mutující vir, co chirurgickou roušku přivedlo na přehlídková mola. Pak se v ní procházeli modelové ještě také na přehlídkách v Austrálii a všechno nasvědčuje, že virus AH1N1 nakazil už i módu.

Největší zkušenosti s tím má právě Japonsko: zrovna teď, když vykvetou cedrové háje kolem Tokia, se jimi zamaskují postižení alergickou i jinou rýmou, protože je nanejvýš nevhodné obtěžovat okolí mlhou ze svého nosu. V Japonsku, které má nějakých 126 milionů obyvatel, se ročně vyrobí 196 milionů různě specializovaných roušek na obličej: proti virům, bakteriím a pylům, proti průmyslovému znečištění a suchému vzduchu v letadle, i proti chladu nebo s vrstvou proti stírání rtěnky. Na trhu jsou roušky s módními logy, hvězdičkami a s kačerem Donaldem, prostě jak si kdo přeje (více viz také kampaň na holčičím serveru http://www.girlsgate.com/). Existuje dokonce i chladící maska: dává se přes normální roušku, zapojí se do USB portu k počítači, čímž se nastartují vrtulky a dolní dvě třetiny nositelova obličeje se takto ovívají (http://www.thanko.jp/).

České lékárny nabízejí v porovnání s japonskými jen šeď, přesněji bílé nebo bleděmodré roušky z netkané textilie. Výhodou je cena, která se pohybuje kolem pěti korun, nevýhodou je, že jsou vesměs vyprodané, a také to, že proti chřipkové nákaze nechrání.

Proti virům chřipky ochrání spolehlivě jen mnohem sofistikovanější respirátory s filtry. Lepší než chirurgické masky z obchodu jsou údajně dokonce i obyčejné, podomácku ušité roušky z husté látky (jak zjistily výzkumy a uvedla agentura AFP). Na internetu se také objevily návody, jak si doma masku ušít: tato varianta umožní pojednat alespoň spodní dvě třetiny svého obličeje podle vlastních představ.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2009 pod titulkem Něco pro dolní dvě třetiny