Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Aktualita

Manévry pod kavkazskou rozbuškou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Podle Michaila Saakašviliho Gruzie minulý týden odvrátila pokus o vojenský převrat

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Bulvár kvůli stanům opozice utnuly zátarasy, doprava musí projet jinudy, bez ohledu na zácpy. Aktivisté na tbiliském Náměstí svobody posedávají u stánků obalených igelitem, které mají symbolizovat klece na znamení policejního útisku ze strany

Saakašviliho

režimu, a přespávají tu už od 9. dubna. Když namířím kameru na mladíka evidentně zmoženého ukrajinským pivem, nikomu se to nelíbí:

„Tohle netočte!“

staví se před objektiv. Poté, co místní televizní kanály odvysílaly reportáže referující o demonstrantech jako o vandalech a opilcích, si aktivisté pečlivě hlídají, kdo co v jejich improvizovaném táboře dělá.

Právě střet s novináři byl na počátku násilností, které minulou středu večer narušily dosud disciplinovanou sérii demonstrací. Nejdřív policie zatkla tři demonstranty kvůli údajnému napadení novinářů veřejnoprávní televize (opozice jí vyčítá zaujatost). Pak se několik stovek aktivistů vydalo kolegy z policejního vězení osvobodit. Akce se zvrhla ve rvačku, kde policie střílela gumovými projektily a rozháněla dav pendreky.

Stalo se tak pouhý den poté, co gruzínské bezpečnostní složky oznámily pokus o vojenský převrat, do kterého měly být zapleteny jednotky po celé zemi. Vzbouřenci by pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].