Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Hřiště pro starší a pokročilé

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na první pohled to vypadá jako protimluv: hledají se modely vhodných hřišť pro teenagery a pro seniory. Ale nesmí se tomu říkat hřiště! Teenageři i senioři se hrozí nálepky infantility, zároveň ale chtějí najít venkovní vyžití a zábavu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když se řekne hřiště, teenager je skeptický. Výrazná skepse dýchá také z definice uvedené v proslulém internetovém slovníku Urban Dictionary:

„Hřiště pro teenagery. Hřiště, zpravidla u základní školy nebo v parku, které během dne užívají malé děti, přičemž později se stává perfektním místem pro sex, drogy, pití alkoholu a orgie. Nejčastěji je teenagery využíváno v létě, když tito nechtějí jít domů, neboť jsou doma rodiče, zároveň ale nemají náladu na sex v autě.“

Tato ironická definice má v mnoha ohledech pravdu. Teenageři skutečně využívají veřejný prostor dost expanzivním způsobem. Popíjejí na dětských hřištích, v parku si sedají zásadně na opěradlo lavičky, hlučí a neuspořádaně se pohybují. Nabídnout jim místo, kde by se mohli cítit svobodně a zároveň neobtěžovali okolí, není vůbec jednoduché.

Nejlepší betonový počin
„Mysli ekonomicky, vole. Dvacet pět korun, to jsou skoro dvě piva,“ odpovídá asi šestnáctiletý mladík na výzvu svého kolegy, aby si v deseti pronajali na hodinu hřiště a& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].