Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zkouškové období

Evropská unie slaví desáté výročí od zavedení společné měny a má právo si výskat.

Evropská unie slaví desáté výročí od zavedení společné měny a má právo si výskat. Vzpomínáte ještě na skeptiky (zvláště ty v Británii a Spojených státech), kteří s jistotou věštili, že euro nakonec nikdy zavedeno nebude? Nebo že, pokud přece jenom bude, přestane zase brzy existovat? A na obchodníky, kteří v prvních slabých měsících nazývali euro „toaletní měnou“? Dnes je jednotná měna dobře zavedená a pevná – tak pevná, že je běžně vnímána jako útočiště v neklidných časech.

Přesto by bylo chybou podléhat oslavnému dojmu, že euro již má všechny problémy za sebou. Jednotnou měnu ve skutečnosti čekají nejošidnější okamžiky její krátké existence. Euroskeptici správně říkali, že se pravda ukáže teprve v okamžiku, kdy se evropské ekonomiky propadnou do hluboké recese. Můžeme čekat, že přímo úměrně rostoucímu počtu nezaměstnaných a firemních bankrotů bude narůstat také kritika eura a Evropské centrální banky. A v zemích, kde bude situace nejhorší – řekněme v Řecku nebo Itálii – začne stále silněji zaznívat otázka, zda byl vstup do eurozóny opravdu tak skvělý nápad, jak se mohlo zdát.

Dnes je jednotná měna tak pevná, že je vnímána jako útočiště v neklidných časech.Počet zastánců návratu k národním měnám je ve skutečnosti mizivý dokonce i v Itálii. Pro většinu zemí by technické problémy a náklady, jež by odstoupení od společné měny provázely a mezi nimiž by nechyběla devalvace a neschopnost splácet…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].