Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Těžká volba

Ekonomické problémy všude vydráždí politickou scénu, ale řeči o konci kapitalismu jsou značně přehnané. Nemyslím si, že rok 2009 bude pro kapitalismus totéž co rok 1989 pro komunismus.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

(1955) je britský politolog a historik. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě a badatelem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. V posledním desetiletí se zabývá zejména tranformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeh knihy Rok zázraků, Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Šťastný nový rok? To je snad žert. Začne nářkem – a bude se zhoršovat. Už teď, v první opravdu globalizované krizi kapitalismu, přišly miliony lidí na celém světě o práci. Desítky milionů dalších o ni přijdou už brzo. Ti šťastnější z nás, kteří si ji udrží, se budou cítit chudší a nejistější. Čerstvý laureát Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman slibuje měsíce „ekonomického pekla“. Díky, Paule, taky ti přejeme šťastný nový rok.

Ekonomické problémy všude vydráždí politickou scénu, ale řeči o konci kapitalismu jsou značně přehnané. Nemyslím si, že rok 2009 bude pro kapitalismus totéž co rok 1989 pro komunismus. Není vyloučeno, že už 1. ledna 2010 budu muset svá dnešní slova popřít – předpověď je ošemetná hra na proroka –, ale opravdu dnes na obzoru nevidím žádného skutečného soupeře kapitalismu, tak jak byl on sám soupeřem sovětského komunismu v roce 1989. Model socialismu podle Huga Cháveze? Ten závisí na kapitalistech,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].