Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Takový malý posun

Válejí se všude kolem, ale Patricie Fexová (1975) z nich dokázala udělat umění. Dnes říká, že si od kompaktních disků už dá pauzu. „O svých plánech do budoucna nerada mluvím. Ale každopádně další kruhové věci v plánu nemám, nechci se soustředit jen na jedno téma,“ vysvětluje výtvarnice, jejíž obrazy a videa jsou do 15. 1. k vidění v pražské Galerii kritiků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Krize ke mně zatím nedorazila. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Krize ke mně zatím nedorazila. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Válejí se všude kolem, ale Patricie Fexová (1975) z nich dokázala udělat umění. Dnes říká, že si od kompaktních disků už dá pauzu. „O svých plánech do budoucna nerada mluvím. Ale každopádně další kruhové věci v plánu nemám, nechci se soustředit jen na jedno téma,“ vysvětluje výtvarnice, jejíž obrazy a videa jsou do 15. 1. k vidění v pražské Galerii kritiků.

Jihlavská rodačka studovala dva roky brněnskou FaVU. V roce 1993 škola fungovala teprve druhým rokem, hledala si svou tvář a střídal se v ní jeden učitel za druhým. Fexová se dostala do malířského ateliéru, který vedl svým osobitým stylem Radoslav Kutra.„Zastával názor, že poslední novou věcí v malířství byl Cézanne a my bychom na něj měli navázat.“ Za rozhodnutím přejít z Brna do Prahy však podle Fexové nebyla ani tak její nespokojenost s fungováním ateliéru, ale spíš snaha změnit prostředí a objevovat nové věci. Na pražské AVU se jí dostaly vrchovatou měrou.

„Byla jsem trochu v šoku, první půl rok jsem řešila, co vlastně budu dělat,“ popisuje Fexová své pocity, když se dostala do rukou Vladimíra Skrepla, expresivního malíře a teoretika, který neuznává žádná dogmata. „Pak jsem ale zjistila, že je Skrepl spolu s Jiřím Kovandou skvělý učitel. Že k tvorbě přistupují podobně intuitivně jako já a zároveň ji do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].