Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Pro nemocné opilce

O kocovině se píše, jako by to byla vážná nemoc, a ne důsledek racionálního rozhodnutí přiotrávit se alkoholem a jeho metabolity. A jako nemoc se také léčí: pilulkami a jinou medicínou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: A poté přijde trest. Kocovina. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: A poté přijde trest. Kocovina. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

„Bolesti hlavy, nauzea, hypoglykemie, zhoršená nervosvalová aktivita,“ o kocovině se píše, jako by to byla vážná nemoc, a ne důsledek racionálního rozhodnutí přiotrávit se alkoholem a jeho metabolity. A jako nemoc se také léčí: pilulkami a jinou medicínou.

Největší hype a buzz hollywoodského střihu způsobil v posledních letech preparát RU-21. Legenda říká: již v roce 1972 sovětský profesor Jevgenij Majevskij učinil svůj životní objev, totiž že kyselina jantarová urychluje odbourávání acetylaldehydu, což je právě ten nejtoxičtější produkt metabolismu samohonky, vína i koktejlů.

Jen díky Majevského preparátu dokázali agenti KGB přepít západní rozvědčíky a po pádu železné opony mu dlouhé prsty KGB zařídily publicitu ve všech amerických časopisech. Bondovka Jantarová kyselina zatím nevznikla a přípravek nebyl klinicky testován, lze ho nicméně koupit na internetu a v lékárnách za cca tři sta korun a víra i medvěda uzdravljajet, jak neříká – ale klidně by mohlo – ruské přísloví.

Příběh o tom, jak profesor Jahodář se svým týmem vynalézal na univerzitě v Hradci Králové přípravek z čekanky, datlovníku, vinné révy a dalších rostlin, zase tak dramatický není. Preparát známe pod názvem Antiethanol 07 a jeho výrobce se snaží, aby i na něj dopadlo trochu toho hvězdného prachu, takže Miss Antiethanol dekoroval Karel Gott.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].