Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Návod na přežití

Za posledních dvacet let česká veřejnost spustila či přestála změn nepočítaně. Některé byly příjemné a šlo si na ně zvyknout snadno, jako třeba na běžně dostupné pomeranče či toaletní papír nebo na fakt, že se nezavírá za opisování „zakázaných“ básní a že hranice už nejsou obehnané ostnatým drátem. Svoboda přitom samozřejmě proměnila náš vzhled a každodenní život.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. (Český a polský premiér spolu s německou kancléřkou ničí hranici mezi svými zeměmi, Hrádek nad Nisou, prosinec 2007) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. (Český a polský premiér spolu s německou kancléřkou ničí hranici mezi svými zeměmi, Hrádek nad Nisou, prosinec 2007) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Za posledních dvacet let česká veřejnost spustila či přestála změn nepočítaně. Některé byly příjemné a šlo si na ně zvyknout snadno, jako třeba na běžně dostupné pomeranče či toaletní papír nebo na fakt, že se nezavírá za opisování „zakázaných“ básní a že hranice už nejsou obehnané ostnatým drátem. Svoboda přitom samozřejmě proměnila náš vzhled a každodenní život. Žijeme v průměru o osm let déle, mladí lidé se už neberou ve dvaceti jako „za totáče“, ale o osm let později. Řada z nich alespoň půl roku žila v zahraničí a doma se angažují v nějaké neziskové organizaci, kterých tu za uplynulých dvacet let vzniklo více než padesát tisíc.

Běžný občan Česka je dnes zkrátka stěží k rozeznání od průměrného Západoevropana. A nejen v tom, že může svobodně volit a cestovat. Evropu dostihujeme i v moderních globalizačních trendech – na počet obyvatel vlastníme nejvíce mobilních telefonů v Unii a podobně je to s automobily, zároveň tu roste počet lidí napojených na internet a vlastnících doma počítač. Oblékáme se a nakupujeme ve stejných značkových obchodech jako Němci, Angličané, Francouzi. „Bylo to nejšťastnější dvacetiletí, které tahle země ve svých dějinách zažila,“ charakterizuje uplynulé roky známý sociolog Ivo Možný.

O úrovni a kvalitě našeho života bude rozhodovat především schopnost rychle reagovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].