Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Euro na východě

Než za dva týdny odejde slovenská koruna definitivně z oběhu a ze světa, stihne se možná dotáhnout zpátky na jedna ku jedné k české.

Slovenská koruna před necelými šestnácti lety začínala vůči české v poměru jedna ku jedné, ale velmi brzy oslabila. Pro Čechy to byl hned o důvod víc pro dodatečné potvrzení správnosti rozdělení Československa. Jen v krátkém období postklausovské recese na přelomu let 1996 a 1997 byla slovenská koruna silnější než česká, protože ekonomika mečiarovského Slovenska ještě dojížděla na dluh. Tuto epizodu si dodnes mnozí Slováci pamatují, zatímco je jen málo Čechů, kteří by si toho byť jen všimli.

Pak ale česká koruna opět na dlouho získala navrch a až do loňského roku byla o čtvrtinu až třetinu silnější. Když ale po roce 2002 druhá Dzurindova vláda prosadila liberální reformy, rovnou daní zprůhlednila daňový systém a dostala Slovensko do hledáčku investorů, požádala také o přijetí do eurozóny a začala na tom tvrdě pracovat.

Volby v roce 2006 sice odsunuly reformátory do opozice a uvolnily prostor pro vládu levicově-populistické koalice v čele s Robertem Ficem, ten však pokračoval v programu na přijetí eura beze změny. „A pak jsme přišli do Bruselu, odškrtali jsme, že jsme splnili všechna technická kritéria, a oni nás prostě museli vzít,“ popisuje situaci loni v srpnu jeden z lidí, kteří u toho byli. „Kdyby tam byla jen minimální možnost přihlédnout k politickým kritériím, tak samozřejmě euro nemáme. Protože, co si budeme povídat, Ficova vláda nemá v EU dobré postavení.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].