Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Bohumil Doležal analyzuje „hrdinství“ Vladimíra Justa, který na Zdeňka Mahlera účelově vytáhl jeho tendenční text z roku 1954.

S MINULOSTÍ JSOU PROBLÉMY

RESPEKT 52/08

Justův kostlivec ve skříni

Bohumil Doležal analyzuje „hrdinství“ Vladimíra Justa, který na Zdeňka Mahlera účelově vytáhl jeho tendenční text z roku 1954. Doležal navrhuje prohlásit období 1948–89 za „neexistující“ a píše: „Pokud by někdo i potom otravoval, pronikne speciální tým za zapečetěné dveře a zašťourá v troskách neexistující minulosti. To by v tom byl čert, kdyby se na toho kverulanta něco nenašlo!“

V případě Vladimíra Justa není takové šťourání nic složitého. Z jeho normalizačních textů stačí namátkou vytáhnout třeba ten na přebalu desky Humor Vlasty Buriana z roku 1983. Spravedlivý a ctnostný muž, který dnes Mahlerovi s gustem připomíná jeho půlstoletí stará selhání, tehdy napsal, že si v Burianově luxusní vile podávali dveře i „nejpochybnější doboví prominenti s ne právě pokrokovou vizitkou (Baťa a jiní)“. Just tím novátorsky vymyslel žánr „denunciace in memoriam“. Vzápětí sice komikovo udání trochu zmírnil prohlášením, že linie Burianovy komiky je „živou, stále inspirující součástí divadla naší socialistické přítomnosti“. Tím ale soudruhům jen mezi řádky snaživě sdělil, že on sám je pro socialismus „všema deseti“ – na rozdíl od Buriana.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].