Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Spící virus už se probudil

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Státní, národní a etnické hranice, které zanikly v EU, stále žijí

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Slavenka Drakulićová

je spisovatelka a novinářka. V Záhřebu vystudovala sociologii a komparatistiku, stala se novinářkou a od roku 1976 publikuje články jak doma v Chorvatsku, tak v zahraničí. Česky vyšly její knihy esejů Jak jsme přežili komunismus a Ani mouše by neublížili s podtitulem Váleční zločinci před haagským tribunálem. V současnosti pracuje na knize o transplantacích. Žije ve Stockholmu a v Záhřebu.

Zdánlivě banální fotbalový incident, který se nedávno odehrál na Slovensku, nabyl rozměrů vážného konfliktu – Maďaři pálili slovenské vlajky a blokovali hraniční přechody. Ostrá slova padala dokonce na nejvyšší státní úrovni.

Efekt je stejný
Zjevná provokace, kterou naplánovala maďarská krajně pravicová strana Jobbik ve spolupráci s Národní gardou, zvýšila napětí na obou stranách. Brutální zásah slovenské policie pomohl straně Jobbik získat sympatie mnoha obyčejných Maďarů. Incident vytvořil ideální situaci pro populistickou manipulaci s city. Politici na obou stranách, zruční v populistické rétorice, jako jsou Robert Fico a Viktor Orbán, soutěžili, kdo přilije víc oleje do nacionalistického ohně, který už nějaký čas hořel. Na obou stranách zněly výkřiky o suverenitě, národní identitě a národní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].