Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Gumová sezona

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když už se česká vláda rozhodla pro šrotovné, měla by zavést i gumovné. Šlo by o státní podporu výměny kožených kabelek, peněženek anebo sandálů. Nabízí se totiž přinejmenším stejně zajímavý materiál, který by dodával těmto produktům moderně industriální image, navíc je ho nazbyt. Řeč je o ojetých pneumatikách, píchnutých duších nebo vyhozených gumových plachtách z kamionů, zkrátka o pryži.

Dnes už ve světě existuje spousta firem, které tyto materiály dokážou přetvořit v úplně jiné zajímavější věci. Dnes již legendárními hrdiny recyklované gumy jsou bratři Marcus a Daniel Freitagovy – oba grafici a oba cyklisté – z Curychu. Na jízdu po městě potřebovali batoh, který by nepromokl, byl pevný a nepomačkaly se v něm jejich výkresy. A tak rozřezali plachtu kamionového přívěsu, místo popruhů použili bezpečnostní pásy a lemy oentlovali cyklistickou duší, aby se netřepily. Vznikla první taška Freitag, která jméno obou bratří zapsala do dějin jak městské módy, tak recyklace i gumy. (Možnost vybrat si tašku a případně i svůj kus plachty na www.freitag.ch).

To bylo v 90. letech. Od té doby se tímto směrem vydaly i další firmy. Například americká firma Vulcana, Inc.’s na to jde trochu jinak. Jejím heslem je „From treads to threads“, což by se dalo volně přeložit jako „Od pryže k přízi“. Ojeté pneumatiky, které sbírá ze skládek odpadů, rozdrtí na jemné kousíčky, promíchá je s dalšími surovinami a tkaninami. Výsledkem je patentovaný materiál nazývaný rubbReTM. Z něj pak šijí zase batohy, ledvinky, večerní kabelky nebo knoflíky (za 50 centů). Všechny produkty jsou prý voděvzdorné a odolávají i poškrábání; k očištění stačí vlhký hadr. Kabelka je sice cítit trochu jako stará pneumatika, to prý ale za několik týdnů vyprchá.

Existuje ale samozřejmě spousta dalších možností, jak ojeté pneumatiky zužitkovat: vyrábějí se z nich odpadkové koše, rohožky, náramky, na webových stránkách www.hollowtop.com/sandals.htm vám poradí, jak si z nich vlastnoručně vyrobit sandály. Asi nejbizarnější je ale nabídka firmy Badass Padle (www.tirepaddle.com). Ta vyrábí z pneumatik sadomasochistická plácadla na zadnice pro recyklující flagelanty a jiné zájemce.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2009 pod titulkem Gumová sezona