Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

MINULÝ TÝDEN
RESPEKT 17/09 
PŘÍSPĚVEK PRO PRVŇÁKY
Píšete o „pastelkovném“ a jeho souvislosti s blížícími se volbami. Dovolím si vás touto cestou opravit, protože se mýlíte. Nejde o žádné pastelkovné. Především je třeba vědět, že vláda v roce 2008 a znovu pak v roce letošním výrazně seškrtala prostředky na učebnice a učební pomůcky v rozpočtové kapitole ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Po celou následující dobu si školy oprávněně stěžovaly, že se jim na tyto věci nyní nedostává peněz. Ministr Ondřej Liška se proto pokoušel tento stav změnit. Příspěvek pro prvňáky, který MŠMT rozděluje prostřednictvím rozvojového programu, je určen přímo školám, nikoli rodičům dětí jako pastelkovné. Představuje alespoň dílčí zlepšení. Připravoval se už dávno a s volbami absolutně nesouvisí, což ví každý, kdo se ve školském terénu pohybuje.
Ondřej Gabriel, odbor vnějších vztahů a komunikace MŠMT

VÝTVARNÉ UMĚNÍ
RESPEKT 16/09
LANGHANS NEKONČÍ
V rubrice Výstavy v Respektu bylo k upoutávce na aktuální výstavu uvedeno, že „příští rok galerie končí s výstavním programem“. Tato informace byla převzata z našeho březnového newsletteru, bohužel však zavádějícím způsobem. Vypadlo důležité slovo „…završuje dosavadní výstavní program…“ a podstatné pokračování, že „Kulturní instituce Langhans bude v budoucnu sloužit jako nová platforma, která bude pokračovat ve zprostředkování informací a v diskusi o současné fotografii a kultuře. Galerijní prostory zůstanou zachovány a stanou se základnou nových forem činnosti…“. Ve snaze přihodit třešničku na dort unikla ta důležitější část sdělení, že Langhans Galerie Praha v příštím roce vykročí novým směrem.
Zuzana Meisnerová-Wismer, ředitelka Langhans Galerie Praha

OPRAVA
V minulém čísle bylo v rozhovoru s ministrem Michaelem Kocábem v jedné z odpovědí uvedeno, že ministr usiluje o „zrušení“ vepřína v Letech. Jde přitom o proměnu přilehlého areálu na pietní místo, nikoli zrušení celého vepřína, jež blokuje jeho provozovatel. Spolu s tím ministr navrhuje také vytvoření mezinárodního kulturního a vzdělávacího centra o romském holocaustu v Hodoníně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].