Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Děti musí učení bavit

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S Glynnem Kirkhamem o školské reformě

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mezinárodní výzkumy nedávno potvrdily, že se tu výrazně zhoršují znalosti studentů a že za to můžou do značné míry učitelé. V reakci na to ohlásilo ministerstvo školství zásadní reformu, která je zaměřená především na učitele. Má jim pomoct lépe rozumět potřebám jejich žáků a v důsledku toho v nich vzbudit větší zájem o studium. O zkušenostech se zaváděním podobné reformy jsme mluvili s Glynnem Kirkhamem z britské University of Wolverhampton.

Podobný problém jako my jste před časem řešili ve Velké Británii. I u vás studenti ztráceli zájem o studium, měli špatné výsledky, často proto, že v nich učitelé nedokázali vzbudit zájem o probíranou látku. Jak jste učitelům pomohli více porozumět potřebám svých studentů?
To je jednoduché. V Británii jsme zavedli tzv. učitelské standardy, které nově definovaly, co po učitelích vlastně chceme. Zásadním způsobem se proměnil svět a to klade úplně jiné nároky na práci učitelů. Po staletí byli majiteli informací, které stereotypně předávali žákům. Kdyby to ale takhle mělo pokračovat dál, tak je otázka, k čemu by nám v době Googlu a Wikipedie škola vlastně byla.

Můžete být konkrétnější?
Jako rodiči vám jde o to, aby učitel dobře znal vaše dítě a měl k němu dobrý vztah. Aby excelentně znal obor, který učí, a dovedl ho dětem předat tak, aby ho znaly,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].