Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Chřipka v krizi

Pandemie za časů hospodářské krize zní jako špatný vtip – zatím


Možná ten vtip znáte: Pan Novák se svěřuje příteli se svými obavami z cestování letadlem. Pravděpodobnost, že na palubě bude bomba, je totiž jedna ku milionu, tedy relativně vysoká. Přítel mu poradí, aby si jednoduše vzal do letadla vlastní výbušninu. Pravděpodobnost, že se na palubě stroje sejdou dvě bomby, je ještě milionkrát nižší.

K souběhu neštěstí ovšem někdy dochází. Ještě loni nikdo nevěřil, že svět může postihnout hospodářská krize blížící se té z 30. let. A pravděpodobnost, že během krize přijde chřipková pandemie? To by se snad neodvážil napsat do svého románu ani Michael Crichton.

Přesto jsme se zřejmě ocitli na prahu takové situace. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je pandemie na spadnutí. I kdybychom drasticky omezili mezikontinentální leteckou dopravu, šíření prasečí chřipky to zřejmě nezastaví. Původce nemoci, který vznikl smísením chřipkového viru prasat, lidí a ptáků, se k lidem v západních zemích zatím chová milosrdně, odborníci ale varují, že si na svého nového hostitele teprve zvyká a ještě se může naučit zabíjet. Anebo taky ne – třeba zmutuje do relativně neškodné formy podobné běžné chřipce.

Komu dáme léky?
Na celé věci je pozoruhodné, v jak nepředvídatelném světě žijeme a jak těžké je chovat se racionálně. Čekárny nemocnic a zdravotních středisek v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].