Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zavřete oči, mejdan začíná

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Poslanci pod pláštíkem krize rozjíždějí velkorysé předvolební nákupy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vypadá to, že poslanci už před předčasnými volbami nic důležitého nestihnou, ale opak je pravdou. Dosluhující zákonodárci totiž právě teď stojí před nejdůležitějším rozhodnutím své tříleté kariéry. V e-mailové schránce každého z nich přistály dvě desítky návrhů převážně z dílny ČSSD, jak řešit současnou krizi. Pod nálepkou „protikrizová opatření“ se ovšem skrývá pokus prosadit do rozpočtu nejrůznější předvolební dárky, které samozřejmě nebudou zadarmo. Jejich přijetí či odmítnutí rozhodne, zda se Česko definitivně vzdá myšlenky na rychlé přijetí eura a vymění ho za obrovské rozpočtové schodky a zadlužení, které nemá v novodobé historii země obdoby.

Faktor voleb
Před pádem vlády to vypadalo jasně. Nejen byznys, ale postupně i zdejší politici začali pomalu přijímat názor, že Česko by mělo přijmout euro už v roce 2013. Nyní se ale zdá, že je vše jinak.

„Začal jsem se na tento problém dívat jinak než před tři čtvrtě rokem,“ odpověděl minulou neděli v televizní debatě lídr opozice a zatím nejhlasitější zastánce jednotné evropské měny Jiří Paroubek na otázku, zda bude ČSSD prosazovat rychlé přistoupení k euru. Vzápětí vysvětlil důvody „velkého obratu“: přijetí eura Česko zavazuje ke spoutání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].