Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ve Skreplově zrcadle

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Inspirativní výtvarník, pro kterého neplatí žádné tabu, se dočkal svého prvního katalogu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mohl si pro porotce připravit své portfolio, jako to udělali ostatní finalisté. Mohl jim vyprávět o všech těch prazvláštních symbolech, které do děl vkládá. Mohl jim zkusit vysvětlit, jak se dokázal jako samouk dostat ve výtvarném umění tak daleko, že ho většina lidí z mladé scény dnes označuje za nejinspirativnější postavu. Jenže

Vladimír Skrepl

(1955) před dvěma lety ve finále Ceny od Jiřího Kovandy komisi hodinu popisoval, jak jednou obsedantně sbíral nábytek z 50. let a utrácel za něj všechny peníze, až se z toho málem zbláznil. O svém umění nerad mluví, doufá, že dokáže promlouvat za něj. A ono se to daří, koneckonců před porotci nakonec obstál a stal se tak laureátem ocenění, které udílejí kurátoři, výtvarníci a novináři mladší 35 let umělcům naopak starším 35 let.

Jako hmotnou odměnu si tehdy z pražského klubu NoD odnesl zesilovač na elektrickou kytaru značky Marshall. Když pak loni dostal v Brně Cenu Michala Raného, Moravská galerie ji spojila s konzervativnějším ohodnocením. V jejím rámci mu nyní uspořádala velmi zdařilou výstavu a vydala katalog. Je to vůbec první katalog, kterého se tenhle výjimečný výtvarný zjev dočkal - v dvaapadesáti letech.

Tělo a mysl
Na Akademii výtvarných umění léta vede malířský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].