Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Rusové ČSA nezískají, zatím

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nad soutěží o České aerolinie stále visí otazník 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Poprvé v tomto tisíciletí česká vláda vyslyšela varování svých tajných služeb a vyřadila rizikového zájemce o privatizaci. „Obětí“ se stal ruský Aeroflot, jehož vstup do Českých aerolinií označili experti za hrozbu pro bezpečnost republiky. Na oslavy u závor pro Kreml je ovšem ještě moc brzy. V soutěži o největšího českého leteckého přepravce totiž zůstali už jen dva zájemci, o jejichž možnostech a úmyslech není vůbec jasno. Podle řady expertů je velmi pravděpodobné, že se ČSA u vítěze příliš neohřeje a ten je prodá dál. Takže se Aeroflot – podobně jako při privatizaci maďarské letecké společnosti Malév – možná zakrátko vrátí zadními dveřmi.

Už je toho moc
Politici vyřazení Aeroflotu nekomentují a informace, které je k rozhodnutí vedly, jsou tajné. Z neoficiálních zdrojů však lze o pozadí verdiktu soutěže získat jistý obrázek.

Hlavní roli v rozhodnutí hrály bezesporu zprávy BIS a rozvědky upozorňující vládu na vzrůstající příliv ruského kapitálu do Česka. Že Rusko hraje o vliv ve střední Evropě, říkají tajné služby už nějakou dobu. Stejně tak není žádnou novinkou, že k nám pod krytím ruských investic přicházejí také tamní špioni. Podle informací z nitra BIS upozornili zpravodajci vládu, že i když sám o sobě není prodej ČSA do rukou Moskvy až tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].