Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Česká bitva o Lisabon

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Evropa už dlouho tak nevisela Praze na rtech jako v posledních týdnech. Právě tady se totiž za pár dní – jen s mírnou nadsázkou řečeno – rozhodne nejen o budoucnosti unijního spolku, ale i zemí, které teprve klepou na bránu EU.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Senát bude příští středu hlasovat o Lisabonské smlouvě, která mění pravidla fungování evropské sedmadvacítky, a rozhodnutí závisí na senátorech ODS. A senátorům bychom měli viset na rtech my všichni – rozhoduje se totiž hlavně o budoucnosti Česka. Vydali jsme se zjistit, kdo jsou a jak přemýšlejí ti, kteří dnes drží osud Lisabonu v rukou.

Strašně těžké
Šestého května postihne Čechy katastrofa. Ať už to dopadne jakkoli. To není vtip. Právě ten den se na bojišti Valdštejnského paláce odehraje další dějství bitvy, v níž každá ze zápasících stran tvrdí, že pokud právě ona prohraje, Česko čeká pohroma. Zápas se svádí o Lisabonskou smlouvu, dokument, nad nímž se po deseti letech urputného vyjednávání shodli politici Evropské unie jako na nejlepším možném způsobu, jak dál fungovat. Na jedné straně tu stojí dosluhující vláda v čele s Mirkem Topolánkem a jeho panem Evropou Alexandrem Vondrou (za ODS), ministrem za zelené Karlem Schwarzenbergem a zbylými sněmovními stranami s výjimkou komunistů. Ti říkají, že pokud Senát tak těsně po pádu vlády…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].