Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Zpod ochranných křídel

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt


Pod Troskami se hádají, k čemu potřebují ochránce přírody

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nejlepší adresa Českého ráje. Takto popisují znalci východočeskou obec Holín, která se jižními stráněmi svažuje k Jičínu a sousedí s Prachovskými skalami. Vesnice s kouzelným výhledem, jenž završují na obzoru Trosky, teď poutá pozornost ještě tím, že se její zástupci rozhodli vystoupit z Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Ochranáři se prý nestarají o jedinečnost místa a povolují v obci ošklivé domy. To je překvapivé: spory většinou spočívají v tom, že obce chtějí stavět a ochránci přírody jim to komplikují.

„Krajinu ochráníme lépe bez nich,“

vysvětluje postoj Holína starosta

Karel Drahoňovský

. Ochránci přírody však namítají, že je to jen manévr, jehož smyslem je proměnit malebné louky kolem Holína v plánovaný luxusní satelit nedalekého Jičína. A obyvatelé Holína začínají pátrat po tom, kdo má pravdu.

Jdu za prezidentem
Když se CHKO Český ráj před sedmi lety rozšiřovala do dnešní podoby, Holínští jako jedni z mála nebyli proti. „Ale teď vidíme, že úředníci ze správy CHKO nás chtějí učit, jak mají vypadat naše obce, a přitom je hyzdí – veliká budova do tvaru písmene L se sedlovou střechou, vedle ní dvojgaráž s plochou střechou a k tomu šestiboký altán,“ naráží starosta na nápadnou budovu, kterou správa povolila na svém území…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].