Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Těžkosti se svobodou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

O dvou zajímavých sporech, v nichž jde o náboženství, zvířata a svobodu projevu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Peter Singer

je profesorem bioetiky na Princetonské univerzitě a profesorem laureátem na Melbournské univerzitě, kde působí ve výzkumném týmu zabývajícím se etickými aspekty práv k duševnímu vlastnictví u léčiv. Napsal mimo jiné knihy How Are We to Live? (Jak máme žít?) a Writings on an Ethical Life (Stati o etickém životě). Nově mu vyšla kniha The Life You Can Save (Život, který můžete zachránit).

Rada OSN pro lidská práva přijala minulý měsíc rezoluci odsuzující „hanobení náboženství“ jako porušení lidských práv. Text rezoluce říká: „Hanobení náboženství je vážná urážka lidské důstojnosti“, která vede k „omezení svobody stoupenců (náboženství)“. Rezoluci původně navrhla Organizace islámské konference (OIK), sdružující 56 států, a Radě pro lidská práva OSN ji předložil Pákistán. To umocňuje dojem, že jejím terčem byly projevy jako například hanlivé karikatury proroka Muhammada zveřejněné před třemi lety v dánských novinách.

Německo se proti rezoluci postavilo. Německý mluvčí, hovořící za Evropskou unii, představu „hanobení náboženství“ v kontextu lidských práv odmítl jako neplatnou, protože lidská práva nenáležejí institucím ani náboženstvím, nýbrž jednotlivcům.

Proti rezoluci vystoupily také četné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].