Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Poklad na kolejích

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Politici hlásí: už nebudeme lepit miliardové ztráty zdejší železnice. A spolu s tím se státnímu molochu začalo ve velkém pouštět žilou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ještě nikdy nebyla jejich budoucnost tak nejistá. Českým drahám, podniku, který zaměstnává více než padesát tisíc lidí a každoročně přepraví skoro dvě stě milionů pasažérů, jde o hodně. Svůj nástup na zdejší železnici ve velkém ohlašuje soukromá konkurence, a ač se to donedávna zdálo neuvěřitelné, má proti státnímu gigantu nemalé šance na úspěch. Je toho však víc – například tanec kolem obrovských veřejných zakázek a prodej nejlukrativnějších pozemků v českých městech. Vyhlídky nejsou nijak růžové a zdaleka nepanuje jasno, co z drah po této operaci zbude. Pro obyčejného pasažéra se však ve stejnou chvíli a nezávisle na tom objevilo i světýlko naděje, že se česká železnice konečně promění v prostředí příjemné pro lidi.

Nová situace
Ten příběh začal docela nenápadně. Jak to dnes ale vypadá, loňská spolupráce Libereckého kraje s německou dopravní organizací ZVON může strhnout skutečnou lavinu. Německým expertům na turistický ruch šlo původně jen o vypsání soutěže, která by zajistila jedno pravidelné vlakové spojení v liberecko-saském pohraničí. Výsledek nedávno skončené a v Česku dosud nevídané soutěže na železničního dopravce ovšem způsobil celostátní poprask: liberečtí politici totiž namísto Českých drah…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].