Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Pojištěný mazlík

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„V mé posteli tedy určitě ne,“

odpovídal minulý týden

Barack Obama

, když se ho novináři ptali, kde spí Bo Obama, což je Obamovic nový pes. Zda se prezident bojí, že pes trpí alergií na prací prášek, což mnozí psi trpívají, o tom řeč nebyla. Jinak ale více méně o všem: jestli zvíře plave, jestli žere rajčata a že má pelech z Prahy. A také o zdravotním pojištění. Jakkoli každý třetí Američan není sám pojištěn, neznamená to, že si nepojistí svého psa, kočku, vakoveverku, oposuma, miniprasátko.

Tyhle a mnohé další tvory pojistí například specializovaná Veterinary Pet Insurance Company a velmi by doporučila pojistit také Boa. Vypracovala pro něj analýzu (viz. www.petinsurance.com). Psovi, ač je momentálně zcela zdráv, hrozí do pěti let kožní problémy alergického původu (léčba za 190 dolarů), ušní infekce (170 dolarů), později též rakovina (cena dohodou).

I v České republice platí páníčci za léčbu obří sumy, s pojištěním je to ale horší. Existuje tady sice jedno pojištění Mazlík (www.pojisteni.cz) a druhé Mazlíček (www.ceskapojistovna.cz), většina mazlíků je přesto nepojistitelných. Zdravotní pojištění lze sjednat jen psovi a kočce, a ještě pouze mladým. Česká pojišťovna nezaplatí za léčbu velkého psa, když je mu víc než pět let, po jedenáctém roce věku od ní nedostane nikdo chlupatý už ani korunu. Na trhu je ještě také produkt Pejsek a kočička (www.slavia-pojistovna.cz), ale pojistit staršího psa nebo kočku stojí skoro víc než koupit nového (jedenáctiletý pes zaplatí pojistku čtyři tisíce korun ročně, ceny pro mladé psy a kočky se u všech pojišťoven pohybují kolem dvou tisíc korun).

Pojištění se navíc vůbec nevztahuje na chronické problémy, jako je již zmíněná alergie na prací prášek, která se skutečně vyskytuje; postižený pes, když se natáhne v čistém povlečení, začne se dusit a musí zasáhnout zvěrolékař, což však pojistka neplatí. Nepokrývá ani očkování, kosmetické zákroky, ošetření zubů, léčení dědičných chorob. To v Americe pojistí všechno: psí starce, legrační zvířata všech velikostí, dokonce i alergie na prací prostředky. Nevyplývá z toho mnoho. Snad jen to, že jestli se Obama obává kontaktu svého psa s vypraným ložním prádlem a následné alergické reakce, má teď o jednu starost méně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2009 pod titulkem Pojištěný mazlík