Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Fackuj a toč

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Policejní týrání romských chlapců mělo svůj scénář

Jana Juráňová
je spisovatelka. Žije v Bratislavě. Píše romány a novely, mezi její poslední knihy patří Utrpení starého kocoura, Bubliny, Misky stříbrné, nádoby výborné, Orodovnice a nejnověji také Žila jsem s Hviezdoslavem. Je spoluzakladatelkou feministického vzdělávacího spolku Aspekt.

Od zveřejnění videozáznamu, který je důkazním materiálem o tom, jak policisté v Košicích ponižovali romské chlapce, uplynul už nějaký čas. Moment prvotního šoku se rychle rozplynul, byť taková věc a v takovém rozsahu se na Slovensku provalila poprvé.

Televize, které videozáznam odvysílaly, upozorňovaly, že materiál není vhodný pro slabší povahy. Slabší povahy to však zřejmě vydýchaly a celá kauza by zanikla v nových mediálních přívalech, nebýt toho, že některé mimovládní organizace vyzvaly policejního prezidenta a ministra vnitra, aby odstoupili.

Šokující záznam
Pár týdnů před zveřejněním videa vysílala jedna slovenská televize podobný videozáznam s tím rozdílem, že malého chlapce na záznamu surově bil člen bezpečnostní služby obchodního domu. Ten kluk tam možná něco ukradl. Záznam byl šokující, ale případ se dál nemedializoval.

Událost, která se poté provalila na košické policejní stanici, jako kdyby byla další ze série. Je pravděpodobné, že zdaleka ne všechny takové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].