Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bez názoru, cílů a idejí

O názorech čerstvě jmenovaného předsedy vlády nevíme téměř nic

Je to jako v Kocourkově – debata o nové české vládě se vede o nepodstatných věcech, o těch důležitých se mlčí. Jedná se o tom, jak velký vliv na sestavení vlády budou mít ODS a ČSSD, spekuluje se o prostoru pro prezidenta Václava Klause, média odhadují, kolik ministrů si prosadí nebo vymění sám jmenovaný premiér, statistik Jan Fischer. Názor pana premiéra na podstatné věci však neznáme.

Jistě, premiér promluvil již o tom, že nejdůležitější bude připravit rozpočet na příští rok, a další klišé praví, že „vláda dovede zemi k předčasným volbám“. Jenže oba úkoly – pokud se nehrají politické hry – mohou být banální záležitostí úředníků. Vezme se rozpočet na letošní rok, rovnoměrně se očeše podle vyhlídek hospodářského růstu na příští rok, započtou se protikrizové návrhy z dílny NERV nebo jejího následovníka. A navíc – protože úředníci a experti mohou být rozumnější než politici – je tu slušná šance, že osekáno nebude na prvním místě zrovna školství, věda a kultura.
K předčasným volbám nás nemusí nikdo „vést“, nejsou na to třeba ministři. Stačí, když bude fungovat policie, úřady a soudy, a troufám si tvrdit, že se lidé dovedou k předčasným volbám sami.

Otázky z Evropy
Teď však k tomu opravdu důležitému. Představme si, že Fischerova vláda začne vládnout a nebude schválena Lisabonská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].