Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Vzpomínejme, sousedé

Ke každému domu se váže nějaký příběh.
Ke každému domu se váže nějaký příběh.
Ke každému domu se váže nějaký příběh.
Ke každému domu se váže nějaký příběh.

Starosta pražského satelitu se pokouší rozhýbat paměť svých sousedů

Tlustospisu mapujícímu historii obce Vinoř na okraji hlavního města až do devět set let staré historie nic nechybí. Text proložený mapami, tabulkami, dobovými fotografiemi a několikastránkovým soupisem pramenů ukazuje na poctivou práci. A starosta Vinoře František Švarc si tu knihu vázanou v modrých pevných deskách také patřičně pochvaluje. „Najdete tu všechno," říká zálibně, když se v zasedací místnosti úřadu probírá stránkami knihy vydané obcí před pěti lety. Potom ale zvážní. „Správně bych měl říct skoro všechno."

Padesátiletý muž, který v obci žije už čtyřicet let, naráží na fakt, že kronika podle zdejšího zvyku šikovně obchází tragická poválečná léta a nástup komunismu. To by se teď ale mělo změnit. František Švarc se totiž rozhodl mlhu zakrývající nástup komunistů k moci rozptýlit. Sbírá vzpomínky pamětníků a pokouší se se sousedy o půl století starých událostech mluvit. Jde to ztěžka, ale ve Vinoři se ukazuje, že i rozpačitá debata je o hodně lepší než zatuchlé mlčení.

Spousta otázek

Když ve vinořské kronice dojde na poválečná léta, ovládne text stručnost. Nepoučený čtenář díky ní rozhodně nepochopí, co se v obci vlastně stalo.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].