Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Tu válku musíme vyhrát

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S europoslankyní Janou Hybáškovou o Obamově bezpečnostní strategii

Americký prezident Barack Obama při své nedávné evropské návštěvě zopakoval, že pro evropskou i americkou bezpečnost je klíčová stabilizace Afghánistánu. V zemi pod Hindúkušem právě zuří zásadní střet s teroristy a podle Obamy ho bez většího zapojení Evropské unie nelze vyhrát. O tom, proč na tento požadavek Evropané reagovali zatím spíš vlažně a jaká je šance na změnu jejich postoje, jsme mluvili s europoslankyní a bezpečnostní expertkou Janou Hybáškovou.

Proč je pro Obamu Afghánistán tak důležitý?
Stále tu působí početná síla teroristické organizace al-Káidy. Je velmi aktivní, produkuje řadu nových bojovníků. Koalice v čele s USA teď vůči téhle síle vede v Afghánistánu velmi tvrdé boje, které jsou intenzivnější, než byla vojenská operace NATO v Jugoslávii. Ta bitva, a tedy zajištění naší bezpečnosti, vůbec není vyhraná. Jestliže se ji vyhrát nepodaří, svět se v dalších letech hodně změní.

Jak?
Ložisko teroru by zůstalo, zvětšovalo by se a úměrně tím i naše ohrožení. Nevyhraný konflikt znamená svět neustálé války a ohrožení našich životů v podobě do Evropy nebo USA vysílaných teroristů, kteří by nás ohrožovali třeba při cestě do práce nebo na dovolenou, jako jsme to již zažili v Madridu nebo Londýně. Ta nebezpečí se ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].