Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Aktualita

Tajný plán pro Evropu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co by měl stihnout nový premiér Jan Fischer

I když to tak na domácí scéně nevypadá, vládu ve čtvrtek jmenovaného premiéra Jana Fischera čekají mimořádné výzvy. Tím spíš, že jejich zvládnutí rozhodne o tom, zda Česko stvrdí dnes v Evropě povážlivě rozšířenou pověst země, které je lepší raději nic nesvěřovat.

Na druhé koleji

Doběhnutí českého předsednictví Evropské unie rozhodně nepředstavuje formální úkol. V červnu se pod naším vedením uskuteční summit, kde by Unie měla dohodnout s Irskem, kdy a za jakých podmínek by mělo podruhé ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Unie sice už odsouhlasila pro Irsko „výměnný balíček“ za jeho ochotu zopakovat neúspěšné referendum, není ale vyloučeno, že Irové teď vznesou další požadavky.

Vedle již odklepnutých záruk v podobě ponechání eurokomisaře, daňové autonomie a tolerance irského zákazu potratů se spekuluje, že by ostrovní stát mohl usilovat ještě o další ústupky ze strany Unie ve vojenských záležitostech, například snížení povinných výdajů na obranu. Některé unijní státy ale další benefity pro Irsko odmítají. Na české diplomatické schopnosti dát dohromady přijatelný kompromis bude tedy hodně záležet (vše se samozřejmě odvíjí od optimistického předpokladu, že Češi v květnu protlačí „Lisabon“ domácím parlamentem).

A nejde zdaleka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].