Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Odsouzená vláda

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Politické strany se ke své vládě nehlásí

Miloš Zeman si kdysi patentoval pro svůj kabinet název vláda sebevrahů. Tehdy šlo o přehnané označení, protože měl v Poslanecké sněmovně více hlasů než kterákoli vláda předtím i potom. Sebevražedné přízvisko by si mnohem více zasloužil tým, který dává dohromady nový premiér Jan Fischer. Úřednický kabinet totiž sice slovně podporují obě velké strany, ale ve skutečnosti jej nikdo nechce.

Fischer je váš


Nový premiér Jan Fischer si vyslechl už hodně kritiky ze strany médií. Prý je to nevýrazný muž, úředník, milovník čísel, postrádá vizi apod. Budiž, ale odsudek míří špatným směrem. Problém není v tom, že úřednický kabinet povede úředník. Tak to svým způsobem má být. Úskalí je v tom, že za tuto vládu nechce nikdo nést odpovědnost. Naznačují to už takové detaily, jako že si zástupci ODS a ČSSD přehazují Fischera z ruky do ruky – jedni tvrdí, že je to muž těch druhých, a ti zase, že těch prvních.

V zákulisí je to ještě horší. Politici a jejich poradci otevřeně přiznávají, že vznikne kabinet, za který nikdo nebude cítit odpovědnost. Většině jde primárně o to uvolnit si ruce pro předvolební kampaně. A do té se nějaké problémy vlády nehodí. Je to unikátní moment, kdy v Česku nechtějí velké strany vládnout.

Srovnejme si vznik

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].