Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Obamův bezjaderný svět

Proč stojí Obamovo prohlášení o jaderných zbraních za pozornost

Možná jste také poslouchali projev Baracka Obamy na Pražském hradě a říkali jste si, že tady něco skřípe. Svět bez jaderných zbraní by byl jistě bezvadný, ale je právě toto ten největší problém, který máme? A určitě by bylo skvělé, kdyby se vlády dokázaly mezi sebou dohodnout a jaderných zbraní se zbavit, ale proč to Barack Obama vykládá právě nám, kteří ani žádné zbraně hromadného ničení nemáme? A vůbec – zní to hezky, ale bude to nejspíš jenom velkorysý plán začínajícího prezidenta, na který si za pár měsíců nikdo nevzpomene.

Ve skutečnosti je nepravděpodobné, že pražský projev zmizí z povrchu zemského jako líbivé, ale nekonkrétní plácnutí. Barack Obama v Praze nepředstavil osobní vizi jednoho prezidenta, který může být za čtyři roky vystřídán někým jiným, ale myšlenku, jež probublává americkým bezpečnostním establishmentem napříč politickými stranami už několik let. Obama ji pouze přijal za svou.

Navíc, protože myšlenka už nějaký pátek existuje, může se opřít o rodící se plán konkrétních kroků, byť o něm Obama v Praze nemluvil. Jaderné odzbrojení je v praxi nekonečně složitá technická a politická procedura nesdělitelná v jednom projevu, který má navíc jiný cíl – získat pro plán podporu světové veřejnosti.

A nakonec je potřeba dodat ještě jeden důvod, proč Obamův bezjaderný plán stojí za pozornost. Jeho naplňování předpokládá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].