Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hysterická válka

Kdyby se udělovala Darwinova cena za nejzbytečnější vyhazovy z práce, byl by Roger Friedman jedním z nejžhavějších kandidátů. Proslulá recesistická cena vyznamenává laureáty, kteří zemřeli obzvlášť hloupou nebo bizarní smrtí. Dlouholetý sloupkař na internetových stránkách americké Fox TV se pouze nechal nesmyslně připravit o prestižní místo. Zrecenzoval totiž pirátskou kopii filmu Wolverine, jejíž únik na web vpředvečer apríla - celý měsíc před oficiální premiérou - rozpaluje vedení studia 20th Century Fox doběla. A protože producenti předpokládaného komiksového hitu jsou stejně jako stránky www.foxnews.com součástí impéria Ruperta Murdocha, pozval si Friedmanův zaměstnavatel novináře brzy na kobereček. 

Prostořekému kritikovi nepomohlo, že film, který si podle neoficiálních statistik stáhlo za týden na internetu na milion uživatelů, vychválil do nebes. Lidé ze studia se dokonce kvůli co nejrychlejšímu odhalení zlodějů nehotové verze komerčního taháku spojili s FBI.

Jenže hysterické vypořádání se s Friedmanem ukazuje obecnou nejistotu hollywoodských studií v tom, jak čelit pirátství. Sloupkařovy nadřízené patrně nejvíce popudil fakt, že si novinář pochvaloval snadnost stažení a dostupnost ilegální kopie. Jenže je to jen pohled pravdě do očí. A možnosti, jak bojovat proti únikům hotových i pracovních sestřihů natáčených filmů, nejsou neomezené.

Dopadení a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].