Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vážené čtenářky,
vážení čtenáři,

připravili jsme pro vás v tomto čísle několik změn a věříme, že příjemných. První jste si jistě všimli hned, protože editorial se předsunul před obsah. Rádi bychom měli větší prostor pro komunikaci s vámi. Někdy zde najdete informace o dění v redakci, jindy o obsahu čísla nebo si tu přečtete názor na aktuální události.

Od tohoto čísla se také rozbíhá nová rubrika volně nazvaná Česká inteligence, kterou pro nás připravuje jeden z nejlepších tuzemských historiků Pavel Kosatík. Jak název rubriky naznačuje, bude seriál textů přinášet portréty lidí, kteří svým myšlením (ať už pozitivně či negativně) ovlivnili českou společnost 20. století. Nepůjde o životopisná hesla z naší minulosti, ale především o představení idejí.

Nápad na zahájení podobného seriálu vznikl ve chvíli, kdy jsme s Pavlem Kosatíkem debatovali o tom, proč je v Česku tak málo intelektuálů, kteří by se pouštěli do veřejné debaty, a proč raději zůstávají ve svých kancelářích. Nedávno se stejnému faktu podivoval i historik Peter Demetz, když mu v Česku vyšla kniha Dějiště: Čechy. „Čím to je, že v Čechách nejsou tzv. veřejní intelektuálové, kterých je v Americe plno a velká část společnosti čeká na jejich názory na zásadní otázky země?“

Možná, že články Pavla Kosatíka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].