Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Cigareta do zásuvky

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když se

Marta Kubišová

vrátila před časem z Austrálie, přivezla historku o elektronické cigaretě:

„Má to baterii a náustek, kde je čistý nikotin,"

popisovala pak. Kromě toho tahle elektrická tyčinka také čadí a svítí a vypadá jako něco hodně nebezpečného z Jamese Bonda. Když ji zpěvačka vytáhla v letadle, seběhl se veškerý personál. Kouření elektronické cigarety je ale povoleno: v letadle i v nekuřácké kavárně pro batolata. Nikdo nemůže nic namítat. Není to totiž vlastně žádná cigareta. Je to přístroj, který umožní do plic dostat páru s nikotinem.

Není náhoda, že vynález vznikl v Číně. Kouří tam dvě třetiny dospělých mužů a každý den zemře dva tisíce lidí na následky kouření, což je dost i na nejlidnatější zemi světa. Právě proto vzešla z nejvyšších míst objednávka na změnu. O to, aby prsty Číňanů už nikdy nebyly žluté, se nakonec postaral Hon Link ze společnosti Ruyan (www.ruyan.com.cn). Dnes vykazuje desítky milionů dolarů ročně, jejími zákazníky jsou obě Ameriky, Asie, Austrálie i Evropa.

A jak tedy e-cigareta funguje? V tyčince velikosti normální cigarety je kapsle, v ní vlákna nasáklá roztokem nikotinu a propylen glykolu. Když kuřák zatáhne, nažhaví takzvaný atomizér kapsli, z ní se odpaří trocha nikotinu a obláček se vdechne, přičemž pocitově je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].