Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Vysoká hra Leonarda Toseho

Milionář a vážený muž, který se přátelil s Frankem Sinatrou, létal vrtulníkem na zápasy svého fotbalového klubu a město Filadelfie ho milovalo pro jeho nebývalou štědrost, dokázal během několika let přijít o všechno. Skončil bez peněz v levném hotelu, který mu platili poslední věrní přátelé.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nikdy nepijte, když hrajete, doporučoval v Kongresu. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Nikdy nepijte, když hrajete, doporučoval v Kongresu. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

„Život je legrační, nemyslíte?“ vyfoukl kouř z marlborky ve foyer hotelu Warwick sedmaosmdesátiletý muž a přítomný reportér musel souhlasit. Leonard Tose o životních vzestupech a pádech věděl tolik jako málokdo. Milionář a vážený muž, který se přátelil s Frankem Sinatrou, létal vrtulníkem na zápasy svého fotbalového klubu a město Filadelfie ho milovalo pro jeho nebývalou štědrost, dokázal během několika let přijít o všechno. Skončil bez peněz v levném hotelu, který mu platili poslední věrní přátelé. Ale když vyšel na ulici, pořád šaramantní a v perfektním obleku, lidé ho uctivě zdravili a barmani vzpomínali na časy, kdy od něj dostávali stodolarové spropitné. Reportér listu Philadelphia Inquirer navštívil Leonarda Toseho rok před jeho smrtí, od níž právě uplyne šest let. Téma hovoru bylo jasné předem: jaké to je prohrát v kartách padesát milionů dolarů.

Do finále

Jeho rodiče utekli z carského Ruska do Spojených států, otec se živil jako podomní obchodník a každý cent střádal, aby si mohl koupit nákladní automobil. Stihl jich pořídit deset a syn Leonard pak rodinnou dopravní firmu proměnil v kamionové impérium se sedmi sty stroji a milionovými obraty. Rád si užíval, popíjel a utrácel, ale také investoval do města, kde žil. Filadelfským policistům nakoupil neprůstřelné vesty, financoval projekty bydlení pro rodiny s nemocnými dětmi, dával peníze místním nemocnicím, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].