Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Martin Bursík podepsal dohodu s Japonskem o prodeji českých emisních povolenek za deset miliard korun. S Japonci se mu podařilo vyjednat výhodnou cenu na základě garance, že peníze půjdou do ekologických investic.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Respekt

Bursíkovy emise
Martin Bursík podepsal dohodu s Japonskem o prodeji českých emisních povolenek za deset miliard korun. S Japonci se mu podařilo vyjednat výhodnou cenu na základě garance, že peníze půjdou do ekologických investic. Ministerstvo počítá s tím, že je ve formě dotací využije až dvě stě tisíc domácností na projekty směřující k energetickým úsporám – zateplování domů, výměně oken nebo pořízení tepelných čerpadel. Investice navíc poslouží Česku jako záchrana před ekonomickou krizí. Podle odhadů ministerstva životního prostředí mohou letos udržet až třicet tisíc pracovních míst. V příštích čtyřech letech Česko získá prodejem emisních povolenek dalších pětadvacet miliard korun.

Despekt

Služba ČEZ

Elektrárenský gigant ČEZ dostal od poslanců mocnou zbraň na zákazníky, o kterých usoudí, že odebírají elektřinu načerno. Za vyděračské praktiky vymahačského komanda firmy, které domnělé neplatiče odpojovalo od elektřiny, dokud nezaplatí dlužnou částku, je dnes obviněno 32 zaměstnanců ČEZ. Nově schválená novela energetického zákona ale jejich dosud nezákonné postupy legalizuje. Přispěl k tomu hlavně poslanec Oldřich Vojíř (ODS), který jako zpravodaj zákona mající v rukou hlasovací proceduru znemožnil ostatním poslancům rozšíření pravomocí ČEZ z energetické novely vyřadit. Výhodným nákupem a ještě výhodnějším…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].