Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Kolo příštího tisíciletí

V chodbičce stojí několik jízdních kol, po stěnách visí pestrobarevné dresy s podpisy, vidět jsou i momentky rozesmátých tváří šampionů. Jsme v malé západočeské obci Touškov, kde v nenápadném šedivém domě s žaluziemi na zaprášených oknech sídlí firma, která se stala ve svém oboru pojmem. Díky svým vynálezům, inovacím a „kosmickým materiálům“ totiž dokáže vyrobit jedny z nejpevnějších a nejlehčích bicyklových rámů na světě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Po velkém byznysu netoužíme. Chybí mu duše. (Duchkovi) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Po velkém byznysu netoužíme. Chybí mu duše. (Duchkovi) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

V chodbičce stojí několik jízdních kol, po stěnách visí pestrobarevné dresy s podpisy, vidět jsou i momentky rozesmátých tváří šampionů. Jsme v malé západočeské obci Touškov, kde v nenápadném šedivém domě s žaluziemi na zaprášených oknech sídlí firma, která se stala ve svém oboru pojmem. Díky svým vynálezům, inovacím a „kosmickým materiálům“ totiž dokáže vyrobit jedny z nejpevnějších a nejlehčích bicyklových rámů na světě – nejlehčí váží ani ne kilo – a směle tak konkuruje těm nejžádanějším značkám jako Cannondale či Specialized.

Podnik se jmenuje Duratec, má pouhých patnáct zaměstnanců a chodí sem nakupovat nejen takoví zákazníci, jako je třeba světový šampion v cyklistice paralympionik Jiří Ježek či vítěz nejextrémnějšího světového cyklistického závodu na světě napříč Aljaškou Jan Kopka, svá kola si tady pořizují třeba i messengeři z New Yorku či Londýna. Kolo podle vašeho přání snad jakékoliv barvy či tvaru vám tady vyrobí ručně během jednoho měsíce nejen přímo na míru, ale i s pětiletou zárukou a na rámu se může skvít i váš osobní podpis.

Na kole do Laponska

Duratec založil v roce 1992 bývalý elektrotechnik a fanoušek „svobodné jízdy na kole, která vyčistí bezpečně hlavu“, Milan Duchek (38). „Tehdy jsem se vrátil z vojny a rozhlížel se po zaměstnání,“ říká. „A protože jsem byl do kol ‚těžký fanatik‘ a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].