Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Existují ještě objevitelská dobrodružství?

Objevitelské dobrodružství má mnoho podob. Dnes už sice neobjevujeme nové kontinenty a díky družicím máme obraz Země bez bílých míst, ale to je jen zběžný pohled. Technika je nedokonalá, a tak jsou stále potřebné expedice za poznáním jakéhokoli druhu do pralesů Jižní Ameriky, do Arktidy a Antarktidy či do neprostupných lesů novozélandského Fiordlandu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAROSLAV PAVLÍČEK - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: JAROSLAV PAVLÍČEK - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt

JAROSLAV PAVLÍČEK

polárník a spisovatel

Momentálně jsem na experimentech v Antarktidě a na místě, odkud vám píšu, je mizerné e-mailové spojení, o kus dál už ale nebude ani to. Z civilizačního pohledu je to bílé místo, i když je zanesené do mapy. A tak člověk musí v takových pustinách objevovat sám sebe, svým způsobem bílá místa v sobě, aby přežil. Loni jsem se podílel na vyšetřování spadlého uruguayského letadla v Andách. Šestnáct ragbistů bylo osmdesát jedna dní bez jídla, kromě masa zahynulých. Přežili, což je taky odhalení jednoho bílého místa. Ale nemusíme jít až do takových extrémů, exotik. Odpojte si mobil, internet, televizi, a objevíte dobrodružství i v Česku.

LUBOŠ ZÁVORKA

majitel atypické cestovní kanceláře MA.CE.K

Stále bude co objevovat. Neboť objevování není limitováno počtem bílých míst na mapě, ale stavem našeho srdce, naší duše. A právě s ohledem na tento vnitřní pohled nezáleží na tom, zda putujeme za humny, za obzorem, na dně oceánů, za hranicemi známého vesmíru. Smyslem putování není dobývat, překročit, ovládnout, pokořit, ale naopak poznat, pochopit, porozumět a soucítit. Vše, co zažíváme, potkáváme a objevujeme, co se snažíme pochopit, nás ovlivňuje, přetváří a činí lidštějšími. I kdybychom stokrát objevili „Ameriku“, bude to pokaždé jiná „Amerika“. Naše životy, náš svět jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].