Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Zkusíme to jinak

Celé Česko dnes probírá postup chomutovské starostky, která přikázala zabavovat zadlužené chudině ve svém městě sociální dávky. Znojemská radnice se na cestě za svými penězi od dlužníků vydala opačným směrem. A má s tím úspěch.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Odteď nulová tolerance. (Vystěhované ghetto ve Znojmě) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Odteď nulová tolerance. (Vystěhované ghetto ve Znojmě) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Tihle chlapi v bílých tílkách ještě nedávno žádné nedělní obědy moc nedrželi. Dnes sedí kolem prostřeného stolu, jako by prostorný byt, stín bílých záclon a vůně tvarohových buchet byla úplně všední věc. Znalec by řekl: děláte si legraci? Jsme u někdejších „neplatičů“ v historickém Znojmě, kteří se sem před pár týdny přestěhovali ze dvou plesnivých místnůstek v místním ghettu. Ve městě mají Biháriové pověst „nepřizpůsobivých Cikánů“ a místní lidé je jako ostatně všechny zdejší Romy považují za „neřešitelný problém“. Přesto se stali pro místní radnici natolik důležití, že s nimi domluvila splátkový kalendář, zaměstnala je na údržbě městské zeleně, a dokonce jim poskytla byt v normální městské zástavbě. Celé Česko dnes probírá postup chomutovské starostky, která přikázala zabavovat zadlužené chudině ve svém městě sociální dávky. Znojemská radnice se na cestě za svými penězi od dlužníků vydala opačným směrem. A má s tím úspěch.

Povaleči a zloději

V jihomoravském Znojmě, ležícím uprostřed zemědělské oblasti u rakouských hranic, byla o práci nouze vždycky – a dnes nezaměstnanost přesahuje třináct procent. Jako jiná zdejší města se i tohle historické centrum potýká s omezeným rozpočtem, jehož čísla kladou překážky plánům radnice na stavbu nových cest, opravu památek nebo zvelebení městského bytového fondu. V tom posledním je ale zároveň pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].