Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

S botami na Jehličku

Takový průběh tiskové konference si ministr kultury Václav Jehlička určitě nepředstavoval: kdykoli se sklonil k mikrofonu, v zadní části sálu se zvedl les rukou svírajících ochozené boty. Na Fórum pro kreativní Evropu, jež v rámci českého předsednictví EU minulý týden proběhlo v Praze, zkrátka ministr jen tak nezapomene.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Naše boty mají ostré špičky! - Autor: Zdenka Hanáková • Autor: Respekt
Fotografie: Naše boty mají ostré špičky! - Autor: Zdenka Hanáková • Autor: Respekt

Takový průběh tiskové konference si ministr kultury Václav Jehlička určitě nepředstavoval: kdykoli se sklonil k mikrofonu, v zadní části sálu se zvedl les rukou svírajících ochozené boty. Na Fórum pro kreativní Evropu, jež v rámci českého předsednictví EU minulý týden proběhlo v Praze, zkrátka ministr jen tak nezapomene. A nejen on. Vyhrocená situace s veřejným dotováním zdejší kultury překvapila i zahraniční novináře a hosty, kteří museli během tiskovky přihlížet svéráznému botovému protestu českých divadelníků, tanečníků či vydavatelů literárních časopisů, jichž se dotýká ministrova současná politika úspor.

Onu symbolickou „botu“ pro demonstranty totiž představuje škrtání v rozpočtu na podporu živého a kreativního umění. Nejvíc zasáhlo literární časopisy, pro něž státní podpora klesla o 35 procent. Jehlička se odvolává na fakt, že celkové výdaje ministerstva jsou kvůli ekonomické krizi letos menší. Jenže pouze o šest procent. Na otázky umělců, proč tomu tak je, ministr na tiskové konferenci odmítal odpovědět. K problému se vyjádřil pouze jeho tiskový mluvčí tajemnými slovy, že podobné dotazy se mají klást jinde.

Ignorovaná tvořivost

Na fórum pořádané českým ministerstvem kultury se sjeli kulturní manažeři, politici i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].