Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Problém není vláda, ale Lisabon

O tom, co vlastně můžeme coby předsednická země po pádu vlády dělat, jsme mluvili s dosluhujícím ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Karel Schwarzenberg - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Karel Schwarzenberg - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Politické otřesy v České republice minulý týden posílily obavy části Evropské unie, že nové země prostě nejsou schopny zodpovědně řídit tak velký a elitní klub. O tom, co vlastně můžeme coby předsednická země po pádu vlády dělat, jsme mluvili s dosluhujícím ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Volali vám bezprostředně po pádu vlády kolegové z Evropy a zajímali se o dění u nás?

Nijak zvlášť. Potěšilo mě, že mi jako první zavolal polský ministr zahraničí Sikorski, že tuší, jak se teď budu cítit, a že je připraven nám pomáhat, jak to jen půjde.

Změní se v nejbližších týdnech vaše agenda? Musíte odložit nějaké plány?

Prozatím vše běží normálně. Je to jako se smrtí. Nevíme dne ani hodiny. Byla vyslovena nedůvěra, premiér byl na Hradě, ale kdy někoho pověří sestavením vlády, to nevíme. Je nutné vzít v potaz to, že sociální demokraté a Paroubek chtěli hlavu Topolánka, ale nechtějí převzít odpovědnost v době krize. Chtějí přijít k moci, až bude lepší situace. Proto mluví o volbách v lednu či později. To překvapení ČSSD, když se jim podařilo vyslovit nedůvěru vládě, bylo přece viditelné. Ano, úkolem opozice je zkoušet svrhnout vládu a usilovat o moc, ale je nezodpovědné svrhnout vládu v době předsednictví, snažit se zostudit vládu a pak tvrdit: Já tam nepůjdu. Tohle mě naštvalo, ne fakt, že budu odvolán. Jestli tam budu já nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].