Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Obama v Praze

To nejlepší, co můžete příští neděli udělat, je vzít za ruku své menší či větší ratolesti a odvést je na místo, kde bude Barack Obama pronášet svůj projev.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

To nejlepší, co můžete příští neděli udělat, je vzít za ruku své menší či větší ratolesti a odvést je na místo, kde bude Barack Obama pronášet svůj projev. Ne, nejde vůbec o to, že by v osobě amerického prezidenta přijel jakýsi spasitel. Ani nemusíte souhlasit s názory, které Barack Obama zastává a které se snaží prosadit v americké nebo světové politice. Nic takového. Po událostech minulého týdne na domácí scéně nám ale náhoda či osud neposílá nic menšího než inspiraci v okamžiku, kdy se na hlavy mnohých z nás snášejí chmury. V osobě amerického prezidenta přijede do Prahy politik, který se v těžkém okamžiku chová tak, jak se od něj očekává a jak se chovat má. Nic více a nic méně. My teď tady doma nejlépe víme, že taková věc není vůbec samozřejmá a že v našich končinách stojí rozhodně za viděnou.

Yes, we can

Barack Obama zdědil Spojené státy v nejhorší situaci od velké hospodářské krize a je jeho povinností pokusit se hrozící katastrofu odvrátit. Američané to od něj očekávají a on tak svůj úkol podle všeho také chápe. Jenomže nejde jenom o to, že má nějaký plán a ten se teď snaží co nejrychleji realizovat. Stejně tak zjevně rozumí tomu, že jeho návod k řešení krize je z definice kontroverzní, jako se liší už samotné názory na příčiny krize. Funkcí lídra v takovou chvíli není jenom prosadit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].