Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Nový šéf Evropy

Že tato nesourodá koalice položí vládu, by ještě před měsícem bylo těžko představitelné. Proč se Jiří Paroubek spojil s prezidentem, o němž ještě nedávno naznačoval, že svojí protievropskou politikou žene Česko z EU? Co jiného přece Česko „žene z EU“ než pomoc Václavu Klausovi v odvolání vlády předsedající Evropské unii uprostřed nejtěžší hospodářské krize od sedmdesátých let?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nepřítel na válečné stezce. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Nepřítel na válečné stezce. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Že tato nesourodá koalice položí vládu, by ještě před měsícem bylo těžko představitelné. Proč se Jiří Paroubek spojil s prezidentem, o němž ještě nedávno naznačoval, že svojí protievropskou politikou žene Česko z EU? Co jiného přece Česko „žene z EU“ než pomoc Václavu Klausovi v odvolání vlády předsedající Evropské unii uprostřed nejtěžší hospodářské krize od sedmdesátých let? A proč šly do „protitopolánkovské koalice“ dvě bývalé zelené poslankyně, které jako svoji prioritu opakovaně uvedly schválení Lisabonské smlouvy, jejíž ratifikace je ale teď pádem vlády vážně ohrožena?

Jak a kdy přesně Jiřího Paroubka napadlo, že se pokusí odvolat vládu, není jasné. Jeho spolupracovníci i on sám o tom dnes nechtějí mluvit. Jak nicméně sám Paroubek naznačil v médiích, bezprostředním impulzem pro něj byla reportáž České televize o pomalém vyšetřování poslance Petra Wolfa – jednoho z Topolánkových přeběhlíků – z jedenáctimilionového podvodu. Když se k tomu přidala zpráva, že vysílání se snaží „zastavit“ premiérův důvěrník Marek Dalík, byla to podle Paroubkových slov „poslední rozbuška“. Podle kuloárových zpráv z nitra ČSSD uvažoval Paroubek následovně: „protikorupční“ útok na vládu může zastavit propad stranických preferencí. A aby nezapadl v mediálním šumu, je potřeba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].